Zapytacie mnie, z czym kojarzy mi się dobra kuchnia włoska, a gwarantuje, że zaskoczy Was moja odpowiedź.
Dobra kuchnia włoska, podkreślam dobra kuchnia włoska, kojarzy mi się od dawna z dużym stołem, na którym królują kolorowe potrawy przyrządzone w taki sposób, że sam zapach, a nie nawoływania przyciągają mieszkańców. Kojarzy mi się z ciepłem, radością, głośną rozmową i celebracją chwili, tej chwili, której dzisiaj brakuje, która stopniowo zanika i zostaje zastąpiona fast-foodami, byle jakim jedzeniem gdzieś na stojąco i w pośpiechu.
Dobra kuchnia włoska kojarzy mi się z pewnym miejscem u podnóża Tatr. Miejscem, do którego będę wracać i o którym myślę bardzo ciepło. Do Baity - nietypowej włoskiej restauracji - będę wracać zawsze. Jest tam wszystko to, czego szukam – ciepło, radość, dialog, dobre jedzenie i język włoski.
O mojej fascynacji tym miejscem możecie przeczytać na portalu oliwazoliwek
A oto słowa samego gospodarza Salvatore, który po przeczytaniu artykułu napisał tak:
Complimenti!!E’ sempre difficile capire il significato delle parole in un’altra lingua, in ogni modo l’articolo pubblicato sul Vostro sito si avvicina molto ai nostri sentimenti. Si vede che e un’articolo con il cuore ed il cuore, e proprio quello che noi mettiamo per fare conoscere a tutti la nostra appartenenza all’Italia e la passione per la cucina“La cucina di un popolo e la sola, esatta testimonianza della sua civilta”.
Gratulacje. Zawsze jest trudno zrozumieć znaczenie słów w innym języku. Tak czy inaczej artykuł opublikowany na Waszej stronie jest bardzo bliski naszym uczuciom. Widać, że to artykuł napisany z sercem, a my właśnie wkładamy serce by pokazać wszystkim nasze związki z Włochami i naszą pasje gotowania.„Kuchnia danego narodu jest jedynym i dokładnym świadectwem jego cywilizacji”. (tłumaczenie moje)
3 komentarze:
Jak apetycznie napisane :-))
tereska
bo tam było apetycznie:)
place lizać...
kurczę, jestem przed śniadaniem, lecę...
Prześlij komentarz